Schotland voor beginners

Schotland | steden, dorpen & eilanden | bezienswaardigheden | typisch Schots | vervoer | reisinformatie | weer | links

Het weer in Schotland

Schotland heeft een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. Het klimaat in Schotland is iets koeler dan het klimaat in Nederland. Het belangrijkste verschil met het Nederlandse klimaat is de hoeveelheid neerslag die er in Schotland valt. Naast de vele neerslag kenmerkt het Schotse klimaat zich door de stevige zuidwestelijke wind die hier met regelmaat waait. Met name op de eilanden die bij Schotland horen hebben deze winden een grote invloed op het klimaat. Door al deze factoren is Schotland alles behalve een zon-, zee- en strandbestemming. De toeristen die naar Schotland toekomen nemen de regen en de wind voor lief en genieten van alles wat dit prachtig land met zijn vele eilanden te bieden heeft.

Schotland bezienswaardigheden

Schotland is een prachtig land met een rijke historie, een intrigerende cultuur en veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Uit de vele hotspots heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden van Schotland samengesteld:
Schotland bezienswaardigheden top 10

 

Regen

Zoals al gezegd is het belangrijkste kenmerk van de Schotse klimaat de vele neerslag die er valt. Gemiddeld zijn er in Schotland tweehonderdvijftig dagen per jaar met neerslag per. Tijdens deze dagen valt er gemiddeld tien millimeter per dag. Dit is ongeveer drie maal zoveel als dat er gemiddeld op jaarbasis in Nederland valt. Hiermee behoort Schotland tot de natste plaatsen van Europa. De aanvoerder van deze lijst is het stadje Crkvica in Bosnië en Herzegovina. Dit is echter nog niets vergeleken met de natste plaatsen op aarde; hier valt namelijk meer neerslag tijdens de moesson dan dat er in Schotland in een heel jaar valt. De grote hoeveelheden neerslag die er in het land vallen zorgen er echter wel voor dat Schotland prachtig groen is en blijft.

Je moet in Schotland geen keiharde slagregens verwachten, al kunnen deze er natuurlijk wel voorkomen. Maar eerder langdurige miezerregen. Van deze regen wordt uiteindelijk net zo nat als van gewone regen, alleen heb je dit minder snel door. Omdat je het minder snel doorheb ben je minder snel geneigd om je regenjas aan te doen of je paraplu op te zetten waardoor uiteindelijk toch weer kletsnat thuiskomt. De miezerregen in Schotland kan dagen en soms weken aanhouden. Tijdens de periode dat de wind wat aantrekt of als het stormt zal de neerslag ook in hoeveelheid toenemen.

De hoeveelheid regen die er per plaats of eiland valt is erg verschillend. Zo zijn er eilanden die bij Schotland horen waar maar honderd millimeter aan neerslag per jaar valt. Aan de andere kant zijn er plaatsen in de Schotse Hooglanden waan de gemiddelde jaarlijkse neerslag boven de drieduizend millimeter per jaar uitkomt. Aan de oostkust van het land valt er slechts achthonderd millimeter op jaarbasis. Dit is te vergelijken met de gemiddelde jaarlijkse neerslag in Nederland. Een groot deel van deze neerslag zal echter als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Van de tweehonderdvijftig dagen per jaar dat er neerslag voorkomt in Schotland zal ongeveer een derde sneeuw of natte sneeuw zijn.

Sneeuw

Tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag hier als sneeuw naar beneden komen. Deze sneeuw blijft over het algemeen niet erg lang liggen, aangezien de gemiddelde dagtemperatuur ook in de wintermaanden boven het vriespunt ligt. Alleen op de hoogste toppen van de Schotse Hooglanden zal de sneeuw voor langere tijd blijven liggen. In uitzonderlijk extreme gevallen zal de sneeuw in andere delen van het land voor langere tijd blijven liggen. In de Schotse Hooglanden zijn enkele kleinere skigebieden te vinden.

Temperaturen

De wintermaanden zijn de koudste maanden van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode ergens ronde de zes graden Celsius. In de zomerperiode is het hier een stuk aangenamer met ongeveer zeventien graden Celsius. Het zal in Schotland echter nooit extreem warm worden. Het hitterecord in Schotland ligt op 32,4 graden Celsius. Hieruit kun je dus uit opmaken dat temperaturen boven de dertig graden Celsius in Schotland erg zeldzaam zijn. Temperaturen boven de twintig graden Celsius komen hier wel met regelmaat voor, maar alleen in de zomerperiode. De grote hoeveelheden neerslag hebben een negatief effect op de gemiddelde dagtemperatuur in Schotland. Lange periodes met vorst komen in Schotland alleen maar voor in het hooggebergte van de Highlands. In dit deel van het land is tevens het kouderecord gemeten van -21,7 graden Celsius.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 3 -3 1 23 148 mm 8
februari 5 -3 1 18 108 mm 7
maart 7 -1 2 21 103 mm 7
april 10 2 4 19 101 mm 8
mei 14 5 6 17 84 mm 10
juni 17 7 6 16 70 mm 12
juli 18 9 5 17 102 mm 13
augustus 17 10 5 19 105 mm 14
september 14 7 4 22 115 mm 14
oktober 10 4 2 23 144 mm 12
november 6 0 1 22 127 mm 10
december 4 -1 1 21 138 mm 9
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

De beste periode om een bezoek te brengen aan Schotland is het voorjaar en dan met name de maanden mei en juni. In deze periode ligt de gemiddelde neerslag het laagst en zijn de temperaturen er al redelijk aangenaam.

Een vakantie of reis naar Schotland zal maar zelden gepaard gaan met uitstekend weer en de daarbij behorende temperaturen. Het is namelijk zo goed als onmogelijk om een bezoek te brengen aan Schotland zonder dat je een keer natgeregend wordt. Maar laat je hier echter niet door tegenhouden, want wat Schotland mist qua klimaat maakt het ruimschoots goed met de prachtige cultuur en landschappen die er te vinden zijn. De andere maanden van het jaar zijn tevens geschikt voor een bezoek aan Schotland, alleen dien je dan voorbereid te zijn op de lagere temperaturen en de vele neerslag. Dus truien, regenjassen en paraplu’s zijn een must voor een reis door Schotland.

Meer info over Schotland

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Schotland:
bijzondere plaatsen in Schotland
mooiste dorpjes in Schotland
Schotland informatie
Schotland nieuws & tips
Schotland top 10
Schotland weer & klimaat

Bestemmingen in Schotland

Voor een aantal Schotse bestemmingen hebben we individuele 'voor beginners' sites gemaakt, waar je alles kunt lezen over deze bestemmingen:
Edinburgh voor beginners
Schotse Hooglanden voor beginners

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy