Schotland voor beginners

Schotland | steden, dorpen & eilanden | bezienswaardigheden | typisch Schots | vervoer | reisinformatie | weer | links

Reizen naar Schotland

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Schotland reizen naar het land met een veerboot of met het vliegtuig. Vroeger was de veerboot de goedkoopste manier om naar Schotland te komen, maar met de dalende prijzen voor vliegtickets is het vliegtuig tegenwoordig een goedkopere manier om in Schotland te komen. Het nadeel hiervan is echter weer dat je niet je eigen auto mee kan nemen. Wie wat meer tijd heeft kan met zijn eigen auto door de kanaaltunnel bij Calais naar Dover toe en vanuit hier naar Schotland rijden. Dit is echter wel een behoorlijke autorit. Het makkelijkste is om met de boot of het vliegtuig naar Schotland te reizen en hier een huurauto te nemen. Het voordeel hiervan is dat je stuur gelijk aan de goede kant zit. Er wordt in Schotland namelijk net als in de rest van Groot-Brittannië links gereden.

Schotland bezienswaardigheden

Schotland is een prachtig land met een rijke historie, een intrigerende cultuur en veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Uit de vele hotspots heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden van Schotland samengesteld:
Schotland bezienswaardigheden top 10

 

Autorijden in Schotland

Het autorijden in Schotland vereist enige oefening aangezien er hier links wordt gereden. Hierdoor worden bijvoorbeeld rotondes ook linksom genomen en moet je rechts inhalen. Dit kan zeker de eerste paar keer voor hachelijke situaties zorgen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent gaat het vanzelf. Enkele verkeersregels zijn anders dan in Nederland; zo zijn de voorrangsregels iets anders dan dat wij gewend zijn. Op de borden bij een kruising staat wat je moet doen, "Give Way" of "Stop". Als je gaat autorijden in de Highlands dan is een goed navigatiesysteem en een goede wegenkaart een must. Als je hier namelijk een verkeerde afslag neemt moet je vaak tientallen kilometers omrijden om weer op de goede weg te komen. De wegen zijn hier over het algemeen erg smal en het is soms zelfs onmogelijk om tegemoetkomend verkeer te passeren. Hiervoor zijn dan vaak speciale passeerstroken aangelegd. De maximumsnelheden worden hier in mijlen aangegeven. de maximumsnelheid in de bebouwde kom bedraagt 30 mijl (48 Km), tweebaanswegen 60 mijl(96 Km) en 70 mijl (112 Km) op de snelwegen.

Auto huren

Bij de verschillende luchthavens en de terminals van de ferrymaatschappijen is het mogelijk om een auto te huren. De prijzen hiervoor liggen iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Alle grote internationale autoverhuurbedrijven zijn te vinden in Schotland.

Met het vliegtuig

Er worden vanuit verschillende vliegvelden in Nederland of in de buurt van Nederland met regelmaat vluchten uitgevoerd naar de grotere vliegvelden in Schotland. Dit zijn de vliegvelden in de buurt van Aberdeen, Edinburgh, Glasgow en Inverness. een vlucht tussen Amsterdam en Edinburgh zal ongeveer één uur in beslag nemen. Eenmaal op het vliegveld aangekomen kun je een huurauto nemen of met het openbaar vervoer naar je reisbestemming vertrekken. Het is echter ook mogelijk om vanaf deze vliegvelden een binnenlandse vlucht te nemen naar één van de Schotse eilanden of naar de wat verder afgelegen delen van het land. Je reist dan vaak in een kleiner vliegtuig met een beperkt aantal zitplaatsen. De vluchten moeten vaak ver van te voren gereserveerd worden.

Veerdiensten naar Schotland

Er zijn verschillende veerdiensten tussen het Europese vaste land en Groot-Brittannië. Er zijn echter geen rechtstreekse verbindingen tussen Nederland en Schotland. Wel zijn er vanuit Nederland meerdere veerdiensten die op Engelse havens varen. De Engelse stad Newcastle is de dichtstbijzijnde haven waar die aangedaan wordt door Nederlandse veerdiensten. Je moet vanaf hier nog een reis met de auto maken voordat je in Schotland bent aangekomen. er zijn veerdiensten tussen de plaatsen IJmuiden en Newcastle, Rotterdam en Hull, Hoek van Holland en Harwich, Calais en Dover en Duinkerken en Dover. Hiervan duurt de overtocht tussen Calais en Dover het korst ongeveer twintig minuten en die tussen IJmuiden en Newcastle het langst. Deze bootreis zal ongeveer veertien uur in beslag.

Veerdiensten in Schotland

Een land dat uit zoveel eilanden bestaat kan niet zonder goede bootverbindingen. De bekendste maatschappij in Schotland is Caledonian MacBrayne. Dit bedrijf verzorgt de veerdiensten aan de westkust van Schotland. Vanuit de verschillende plaatsen aan het Schotse vaste land vertrekken er met regelmaat ferry's naar de verschillende eilanden van de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden. De verschillende veerdiensten naar de Orkney-Eilanden en de Shetland-Eilanden worden verzorgd door Northfolk Ferries.

De trein naar Schotland

Een leuke manier om naar Schotland te reizen is met de trein. Er zijn vanaf het Europese vaste land meerdere hogesnelheidslijnen die je naar London kunnen vervoeren. Denk hierbij aan de TGV, de Thalys en de Eurostar. Deze treinrit neemt je mee door de Eurotunnel. Vanaf London kun je met één of meerdere tussenstops doorreizen naar je bestemming in Schotland. het voordeel van deze manier van vervoer is dat je veel te zien krijgt van de spectaculaire Engelse en Schotse natuur.

De trein in Schotland

Schotland heeft een uitgebreid spoornetwerk dat reikt tot in de meest afgelegen gebieden van het land. Alleen op de verschillende eilanden is geen spoor aanwezig. Voor mensen die langere tijd met de trein door Schotland willen reizen zijn er zogenaamde travelcard te koop waarmee je acht dagen onbeperkt door Schotland heen kan reizen. Deze kaart moet binnen vijftien dagen worden gebruikt. Een treinreis is verreweg de mooiste manier om door Schotland heen te reizen. De treinreizen door Schotland worden gezien als de mooiste ter wereld.

Ander openbaar vervoer in Schotland

Er zijn in Schotland meerdere soorten busdiensten. Zo zijn er lokale busverbindingen maar ook lange afstandverbindingen die je naar alle grote plaatsen in Groot-Brittannië brengen. De busdiensten zijn er goedkoop en over het algemeen goed. Het is echter niet de snelste manier om door het land heen te reizen.

Veel andere vormen van openbaar vervoer zijn er niet in Schotland behalve de Subway in Glasgow en de nieuw aan te leggen tram in Edinburgh.

Fietsen in Schotland

Het prachtige Schotse landschap leent zich uitstekend voor lange of korte fietstochten. Je hebt in Schotland het National Cycle Network dat zich uitstrekt over het gehele land. Op verschillende websites zoals die van Active Scotland zijn er verschillende fietsroutes te vinden in het gehele land. De routes staan er onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgradaties dus er is voor elk wat wils.

Voor degene die een wat uitdagender pakoers willen, kunnen een mtb-tocht maken door de Schotse Hooglanden. Vanaf verschillende bergen in de Schotse Hooglanden kun je in zomermaanden met je mountainbike down-hillen. Wist je trouwens dat de schot Kirkpatrick Macmillan de fiets zoals we hem nu kennen heeft uitgevonden. In Keir Mill, de woonplaats van deze smid, is een fietsmuseum te vinden.

Meer info over Schotland

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Schotland:
bijzondere plaatsen in Schotland
mooiste dorpjes in Schotland
Schotland informatie
Schotland nieuws & tips
Schotland top 10
Schotland weer & klimaat

Bestemmingen in Schotland

Voor een aantal Schotse bestemmingen hebben we individuele 'voor beginners' sites gemaakt, waar je alles kunt lezen over deze bestemmingen:
Edinburgh voor beginners
Schotse Hooglanden voor beginners

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy